رئیسجمهور روحانی، در مصاحبه تلویزیونی خود در حالی که به جای عذرخواهی از بابت مشکلات اقتصادیپیشآمده، از مردم تشکر کرد! در بخشی از این گفتوگو همچنین به مسئله رفراندوم و اصل ۵۹ قانون اساسی اشاره کرد و گفت:
ما اگر دموکراسی را تعمیق ببخشیم و حتی اگر در یک مسئلهای اختلاف نظر داریم و برایمان مهم است طبق اصل ۵۹ قانون اساسی چرا پای صندوقهای رای نیاییم و از آن استفاد نکنیم و به قول معروف به کمرش بیل خورده است. همه اینها بر اساس شرایطی است که در قانون اساسی آمده است و دولت باید لایحه دهد و مجلس آن را تائید و رهبری فرمان دهد. من کاری با آن ندارم اگر مسئلهای در سیاست داخلی، سیاست خارجی و فرهنگی است اشکالی ندارد، مسائل عادی را مجلس تصمیم میگیرد اما مسائل خیلی مهم اصل ۵۹ برای ما پیشبینی کرده است. این برای تثبیت نظام است. اصل ۵۹ قانون اساسی نظام را تثبیت میکند.
وی با اشاره به سفر اخیر خود به سوئیس بیان داشت:
از رئیسجمهور سوئیس در مراسم ناهار سؤال میکردم شما چند همه پرسی در سال دارید و چقدر خرج میکنید و چرا، سوئیس برای مسائل جزئی هم همه پرسی میگذارد و اگر هزار امضا برای مسئلهای جمع شود صد هزار نفر برای موضوعی اگر امضا شود باید نظرسنجی کنند. آنها شرایطشان فرق میکند وکشور کوچکتری هستند.
روحانی اضافه کرد:
ما هر مقدار به مردم تکیه کنیم و هر مقدار در کنار مردم باشیم و هر مقدار به مردم خدمت کنیم و در عمل نشان دهیم خادم مردم هستیم، نه با زبان؛ مردم ما هم اسلام هم کشور عزیزشان ایران، هم وحدت و هم انسجام و تمامیت ارضی را میخواهند اینها همان مردانی هستند که ۸ سال برای شرفشان و استقلال کشورشان مقاومت کردند. من هیچ نگرانی از نظام ندارم.[۱]
*ما قضاوت درباره اظهارات رئیسجمهور روحانی را به مخاطبان محترم واگذار میکنیم…
پر واضح آنکه اگرچه رئیسجمهور محترم حرفهای درستی مثل فائدهمند بودن تحریمها نیز بیان کرد و از این گفت که میداند چه مشکلاتی وجود دارد اما کسی نفهمید جای پای مهمان ناخوانده«رفراندوم» و اصل ۵۹ قانون اساسی در این میان چگونه باز شد؟!
البته بیان این نکته ضروریست که منظور عمومی اعضای ستاد اعتدال_اصلاحات از تأکید بر رفراندوم، همواره و صرفا، نظرسنجی از مردم برای «مذاکره با آمریکا» بوده است.
اصراری که اگرچه امروز و با محرز شدن بیدستاوردی برجام، شکست آن و نابکاری آمریکا؛ رسوا شده اما پیشتر و در ایام دولت یازدهم نیز که افرادی از ستاد اعتدال و اصلاحات بر رفراندومتأکید داشتند؛ این نکته توسط برخی محافل تحلیلی بیان شد که همهپرسی بایستی از پایه عقلانی برخوردار باشد و چیزی در سبد انتخاب یا پرسش از مردم گذاشته شود که واقعا درباره آن ابهامی وجود دارد.
بدیهیست که خواست مذاکره با آمریکا و یا مقولاتی شبیه به آن هرگز از چنین مبنایی برخوردار نیستند.
متن اصل ۵۹ قانون اساسی به این شرح است:
در مسایل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد. در خواست مراجعه به آراء عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.
لازم به اشاره است که قبل از رئیسجمهور روحانی، لیدر اصلاحطلبان نیز که در روی کار آمدن دولت فعلی نقشی غیر قابل انکار داشته است نیز در سخنانی از این گفت که رهبری باید مشکلات موجود را حل کنند!